U detalje

Medvjed Koala



Koala medvjed: medved

Podaci, informacije i glavne karakteristike:

- Naučno ime koala je Phascolarctos cinereus.

- Koala je marsupial sisavac čije stanište su šume sjeveroistočne i jugoistočne Australije.

- Ovaj marsupial se hrani isključivo lišćem eukaliptusa. Ne piju vodu, dobivajući ovu tekućinu iz lišća eukaliptusa.

- Digestija celuloze, koja se nalazi u lišću eukaliptusa, događa se u debelom crijevu životinje kroz proces bakterijske fermentacije.

- Krzno koala (gusto i svilenkasto) je sivo i belo. Imaju veliku glavu (u odnosu na ostatak tijela), dobro raspoređene oči, gust nos i kratku njušku.

- Koale ne žive u skloništima. Uvijek su izloženi faktorima prirode (sunce, vjetar i kiša).

- Spavaju u prosjeku 14 sati dnevno. Ostalih 10 sati ide jelo.

Pokreti koale su spori, nalik pokretu lenjosti.

- Budući da nemaju rep, pomoću kandži se penju na drveće.

- Uzgoj koala se odvija u određeno vrijeme (tokom 4 mjeseca u godini). Nakon oplodnje gestacija ženke traje od 33 do 36 dana. U većini slučajeva rodi se samo jedno štene, koje odgaja majka, jer se otac odmiče i ne prati razvoj šteneta. Rođena je oko 0,5 grama i dugačka 22 milimetra.

- Glavni predator koala je vrsta divljeg psa, poznata kao canis dingo.

- Ovo je ugrožena vrsta zbog lova i spaljivanja šuma.

Naučna klasifikacija:

Kraljevina: Animalia

Philo: Chordata

Klasa: Mammalia

Infraclass: Marsupialia

Narudžba: Diprotodoncija

Porodica: Phascolarctidae

Žanr: Phascolarctos

Vrsta: P. cinereus

Koala (Phascolarctos cinereus): Vrsta marsupial vrlo uobičajena u Australiji.

Video: Young Whistler Bears Mating (Septembar 2020).